Særk  
Strømper  
Hosebånd  
Nattrøje  
Løslomme  
Skørt  
Bul  
Ærmetrøje  
Kjoler  
Tørklæde  
Forklæde  
Hovedtøj  
Smykker  
Fodtøj  
Håndbeklædning  
Overtøj  

Tørklæde

Tørklædet er for både mænd og kvinder en vigtig del af klædedragten. Mændene folder tørklædet sammen og binder det udenpå skjortekraven. Kvinderne bruger det dels som skulderklæde og dels som hovedtørklæde. De ternede og blåtrykte tørklæder af hørlærred bliver også anvendt som bæreklæder. Kvinderne har flere tørklæder end mændene. De er også meget mere varierede i deres udtryk.

 

Tørklæder af hørlærred bliver brugt af både mænd og kvinder. De ternede bruges gennem hele perioden. De blåtrykte bliver ligeledes trykt op gennem hele 1800-tallet. Mønstrene går typemæssigt tilbage til begyndelsen af århundredet.Tørklæder af bomuld bliver også brugt gennem hele perioden af både mænd og kvinder, hvis man har råd til at købe denne importvare. De hvide tørklæder af ”kramtøj” bliver kun brugt af kvinderne og er kun til stadstøjet.

 

Disse hvide tørklæder kan være af gazeagtig mønstervævet bomuld eller af hvidt mol. De har ofte meget store tamburerede mønstre. Mange af dem er bevaret, og de har sandsynligvis været professionelt udført. og dermed købt forarbejdede. De har sikkert i hele perioden været brugt til stadstøjet.

 

Silketørklæder har også hele tiden været brugt til stadstøjet. Det har været en stor salgsartikel på kræmmermarkederne. De omrejsende kræmmere gjorde deres bedste for at friste de svage sjæle.
Trykt tørklæde VHM 14398 beskrevet i dragtkuverten fra Vendsysseldragten


En historie

Etatsråd August Henning bliver af regeringen i 1779 sendt til Jylland for at undersøge næringsforholdene med særligt henblik på bl.a. farveri, væveri, spinderi og husflid. Han bemærker:Af næringsdrivende har jeg fundet en Trykker, en Farver, en Handskemager og nogle Felberedere og Hattemagere. Trykkeren trykker på lærred og farver også. ……….De mest afsættelige varer er Tørklæder, som Kvinderne bærer for Munden, naar de gaar ud, samt Forklæder og Kjoler.


Trykning af tørklæder og forklæder er meget svært og kræver megen akkuratesse. Desværre er der p.t. kun en enkelt tekstiltrykker i Danmark og vist i hele Norden, der laver disse ting: Tekstiltrykker Birgitte Tolnov, Skagen Landevej 216, 9800 Hjørring

http://www.tolnov.dk/dansk/vaerkstedet.php

 

 
Vendsysseldragt med trykt tørklæde fra Nationalmuseet.  Org. tørklæde 1
  Org. tørklæde 2
  Org. tørklæde 3
  Org. tørklæde 4
  Org. tørklæde 5
  Org. tørklæde 6
  Org. tørklæde 7
  Org. tørklæde 8
  Org. tørklæde 9