Skjorte  
Strømper  
Hosebånd  
Bukser  
Seler  
Halsklud  
Nattrøje  
Vest  
Trøje  
Smykker, knapper og spænder  
Fodtøj  
Overtøj  
Hovedbeklædning  
Håndbeklædning  
Pengekat, pose, bæreklæde  
Køretæppe  

Nattrøje


Blå og hvidstribet ærmer og skulderstykker syet på vadmelsbul, VMÅ nr. K107

Mænd har også brugt strikkede nattrøjer og de lignede kvindernes nattrøjer i mønster og form. Hvordan bøndernes nattrøjer så ud i 1700-tallet ved vi ikke så meget om. Man ved ikke med sikkerhed, om de ældste bevarede nattrøjer har tilhørt mænd eller kvinder. I skifterne over mænd er der ikke så mange som hos kvinderne, og deres ud-seende beskrives ikke så grundigt.

 

I 1800-tallet er der stribede strikkede mandstrøjer og man ser dem på tegninger og malerier. Enkelte er også bevaret, men de kan måske have været af stof. Man har haft hvide vadmels-trøjer over skjorten og under vesten, når det var koldt. Det er måske den, der senere bliver kaldt en ”undertrøje”, da den har haft samme funktion som nattrøjen og senere undertrøjen.


En historie

En meget kendt altertavle er udsnittet fra ”Mariæ Bebudelse” med den strikkende madonna. Det er malet af Mester Bertram (1340-1415) til de benedektinske nonner i Buxtehude syd for Hamborg. Billedet forestiller Maria, der strikker en trøje til Jesus.

 

Biblen fortæller, at Jesus ejede en usyet kjortel og dertil har strikning været et god tekstilteknik. I den første islandske bibel 1584 beskrives Kristi kjortel da også som strikket.


Læs mere