Skjorte  
Strømper  
Hosebånd  
Bukser  
Seler  
Halsklud  
Nattrøje  
Vest  
Trøje  
Smykker, knapper og spænder  
Fodtøj  
Overtøj  
Hovedbeklædning  
Håndbeklædning  
Pengekat, pose, bæreklæde  
Køretæppe  

Pengekat, pose, bæreklæde

Dengang havde man også brug for at transportere personlige ejendele, penge, madvarer og meget andet. Manden kunne bruge sin hat til at opbevare ting, som ikke måtte gå i stykker, eller til ting han ville passe godt på.
Han kan også have en lille pung – ”pengekat”, som har en ring og en åbning i midten. Den kan være hæklet eller være besat med perler. Manden kan have mønter i den ene ende og sedler i den anden. Han rykker ringene til den ene side og henter pengene gennem åbningen. Bagefter flytter han ringene og henter penge i den anden ende.

 

Til penge kan han også bruge en lille pose – ”dukatpose”. Den kan have forskellig størrelse og facon. Den kan være broderet med korsstingsbroderi og navnetræk. Posen har ofte en snor foroven trukket gennem nogle huller, så han let kan lukke for sine mønter.Mænd har også brugt et bæreklæde. Det er et kvadratisk stykke hørlærred, vævet i tern og med borter langs alle fire sider. Han lægger sine ting midt på klædet og knytter de to modstående sider diagonalt sammen og dernæst de to andre. Knuderne bliver håndtag. Bæreklædet kan også hænge på en pind over skulderen.


En sjov historie


Konen har taget mandens pengekat!
  Org. bæreklæde 1
  Org. bæreklæde 2