Særk  
Strømper  
Hosebånd  
Nattrøje  
Løslomme  
Skørt  
Bul  
Ærmetrøje  
Kjoler  
Tørklæde  
Forklæde  
Hovedtøj  
Smykker  
Fodtøj  
Håndbeklædning  
Overtøj  

Håndbeklædning

Af skifter fra 1700-tallet ser vi at kvinderne har haft handsker og halværmer, nogle af skind.

 

Handskerne kan være foret med skind. Der findes mange benævnelser for det, vi i dag kalder for handsker eller vanter: ”luffer”, ”lukhandsker”, ”lovvanter”, ”snober” og ”hundsvotter”, dvs. handsker, der var lavet af hundeskind, og ”stumper” og ”hårluffer”.

 

Vi ved dog, at fiskerne bruger luffer, der har to tommelfingre. Når den ene håndflade bliver våd eller slidt kunne fiskeren vende vanten og den kunne bruges en tid igen. Vanter der kun når til knoerne var gode til arbejdsbrug.I slutningen af 1700-tallet er lange eller korte skindhandsker med silkebroderi almindelige til stads. Det kunne være lammeskind eller vaskeskind. De kan muligvis være lavet af specialister, da man har fundet handsker der er nøjagtig ens. Disse lange og stærkt mønstrede handsker har været brugt i empire- og biedermeiertiden 1800-1835, hvor kjolerne har kortere ærmer, som kan være pufærmer eller skinkeærmer.

 

Udendørs bruger man ofte en muffe, hvor man kan putte fingrene ind, under transport, men den er uegnet til arbejde. Mufferne er ofte lavet af forskellige skindtyper.


En historie

Det siges, at luffer med indspundet hundehår bedre skyede vandet, end hvis de kun er lavet af fåreuld. I øvrigt har man brugt at spinde menneskehår og andre dyrs hår sammen med fåreuld. Det kan være svært at konstatere hvordan de forskellige typer har set ud. De er sikkert blevet slidt op og dermed ikke bevaret for eftertiden.

 

Muffer blev lavet af alle typer skind. Lammeskind, ræveskind, ja endog af hundeskind!  Org. håndbeklædning